Dikketruiendag 2019: Klimaatflandrien Alain

Klimaatflandrien Alain fietst naar het werk

- Duurzaamheid

Omdat dit jaar, tijdens de 15de editie van Dikketruiendag, de fietser centraal staat, besloten we Alain eens aan het tandwiel te voelen. Alain Spreutels (44) is magazijnier in de dagploeg en werkt al 16 jaar bij Fermette. Elke dag komt hij, door weer en wind, met de fiets naar zijn werk. Een echten dus, zoals ze hier in Oostende zeggen. 

Dag Alain, vertel eens, waarom kom jij zo graag met de fiets naar het werk? 

Ik fiets supergraag en hou ervan om een frisse neus op te halen. Bovendien is het een goede training, want elk jaar, nu al voor de vijfde keer op rij, ga ik met Kortweg Cycling Travel uit Deinze 1000 km fietsen in de bergen van Mojácar in Almería, Andalusië in Spanje. Fietsen door de bergen en in het reliëf is altijd opnieuw een uitdaging, maar superleuk! 

Klimaatflandrien Alain fietst naar het werk

Hoeveel kilometer rijd je zo per dag? Heen en terug?
Ik woon in Torhout en fiets zo’n 48 kilometer per dag.


Amai, da’s wel een mooie afstand. Ben je altijd zo’n coureur geweest? Vanwaar de passie?
Als jong manneke heb ik altijd graag gevoetbald. Ook volgde ik altijd de koers op tv. Het is pas in 2012, toen Fermette zich voor de eerste keer inschreef voor de 24 u van Zolder, dat ik de passie herontdekt heb. Je kunt dus zeggen dat ik opnieuw een goede zes jaar met koersen bezig ben.


Wat zijn volgens jou de voordelen van fietsen en welke ondervind jij zelf aan den lijve?

’t Is een cliché, maar fietsen is echt supergezond hé (lacht). Niet alleen ben ik veel leniger geworden maar ook mijn immuunsysteem is beter dan ooit tevoren. Ik word veel minder snel ziek. Bovendien draagt fietsen bij tot een beter milieu.


Kun je dat wat meer toelichten?

Onlangs heb ik een nieuwe auto gekocht, maar die staat nog zo goed als “ongebruikt” thuis. Ik kom bijna elke dag met de fiets naar het werk, door weer en wind. Of het zou echt heel hard moeten waaien of sneeuwen, dan zal ik mijn auto eens instappen. Ik voel me bijna schuldig als ik me met de auto verplaats (lacht). Ten slotte spaar ik zo ook wat benzinekosten uit.


“Ik voel me bijna schuldig als ik me met de auto verplaats” (lacht)


Je zegt dat je door weer en wind naar het werk komt. Volg je dan elke dag het weerbericht?

Ja zeker (lacht). Zowel ’s morgens als ’s avonds kijk ik wat voor weer ze voorspellen. Een goed geïnformeerd man is er twee waard hé! Op basis van de verwachte weersvoorspellingen pas ik dan mijn outfit aan. Zo heb ik, en nu zeker in de winter, een thermische broek en jas aan en doe ik ook speciale schoenhoezen aan. Tijdens de zomer heb ik die thermische kledij niet meer nodig, en schakel ik over naar een korte broek. En altijd met de helm, natuurlijk!


Zijn er nog andere manieren, Alain, waarop je met duurzaam leven en ecologie bezig bent?
Ja, eigenlijk wel. Zo doe ik bijvoorbeeld, in tegenstelling tot heel wat mensen, ook de stand-by lichtjes van heel wat toestellen, zoals mijn televisie, uit. Op die manier spaar ik toch wat elektriciteit uit. Ook heb ik een app op mijn smartphone waarmee ik thuis mijn thermostaat kan regelen.


Amai, mee met je tijd dan!
(lacht) Inderdaad!


Heb je de laatste jaren tijdens het fietsen dingen meegemaakt die je nooit zal vergeten?
Ja, ten eerste zorgt het fietsen ervoor dat ik veel van de natuur zie. Ik hou van de vogels die ik tegenkom, de rust, je weet wel. Bovendien vind ik het altijd super als ik kan meerijden in klassiekers als Omloop Het Nieuwsblad, De Brabantse Pijl en Kuurne-Brussel-Kuurne. Zo ben ik op mijn vaste trainingswegen al een paar keer ex-veldrijder Klaas Vantornout, die ook in Torhout woont, tegengekomen en heb ik voor geruime tijd enkele kilometers met hem samen gereden. Ook kwam ik ooit een coureur tegen die volledig in fietsoutfit maar wel met een gewone, normale, jeansshort op de fiets zat. Met een broekje zonder zeemvel dus. Weet je op wie hij geleek? Op wijlen George Michael (lacht).


Heb je ten slotte nog enkele tips voor onze lezers/klanten om het al fietsend vol te houden?
Ja hoor. Fietsen is, zoals zoveel andere dingen, een kwestie van rustig opbouwen. Niet te snel alles geven, maar gaandeweg je conditie op peil brengen. En ook je voeding pas je beter aan, of toch als je het echt serieus wil nemen. Zo eet ik veel kip, vis, groenten en pasta en let ik erop dat ik zo goed als alles met olijfolie bereid. Ook eet ik altijd meergranenbrood, veel fruit en drink ik genoeg water. Ik let goed op met verzadigde vetten.

Fantastisch! Van dedication gesproken. We wensen je nog veel succesvolle jaren op de trappers!

Trots zo’n flandrien in ons team te hebben!

Meer info vind je op www.dikketruiendag.be


Artikel delen op

Terug naar overzicht